Kolajen (Collagen) nedir? Neden ihtiyaç duyarız?

Kolajen (Collagen) nedir? Neden ihtiyaç duyarız?

Kolajen insan vücudunda en çok bulunan temel proteindir. Son zamanlarda cilt güzelliği için gündeme gelse de aslında önemi çok daha büyüktür. Başta deri ve bağ dokusu olmak üzere tendon, eklem, kıkırdak, saç, tırnak gibi birçok doku ve organda bulunur. Temel özelliği dokulara destek vermek, canlı ve esnek kalmalarını sağlamaktır.


Vücut kolajeni kendisi üretebilir fakat bunu etkileyen etmenler vardır.


Sigara tüketimi, çevre kirlilikleri, yaşın ilerlemesi ve beslenmedeki düzensizlikler gibi etkenler kolajen üretiminin azalmasına yol açabilir.


Özellikle 25’li yaşlardan sonra vücutta kolajen üretimi yavaşlar ve 35 yaşından sonra yavaşlama daha da hızlanarak etkilerini daha çok göstermeye başlar. Bunun sonucunda ciltte sarkmalar, kırışıklıklar, eklem ağrıları meydana gelebilir.Bu sebepten vücut için olmazsa olmaz bir protein olan kolajenin en önemli etksi cilde ve vücuda esneklik vermektir.


Genel olarak kolajenin ne işe yaradığını ve faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Cildin sıkı ve pürüzsüz olmasını,
  • Cilt yapısını ve kasları bir arada tutar, daha esnek olmasını sağlar.
  • Dolaşım sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Eklemleri daha esnek bir hale getirir, kemikleri güçlendirir.
  • Saç tellerinin daha gür, kalın ve sağlıklı olmasını, eksikliğinde veya azalmasında saç dökülmeleri ve zayıflıklar görülebilir.
  • Mide asidini düzenleyerek sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Cildin alt katmanlarındaki yağ dokusuna etki ettiği için selülit görünümünün azalmasını destekler.
  • Uyku düzeninin düzelmesin de yardımcıdır
  • Kalp sağlığı için faydalıdır.


Yapılan bilimsel araştırmalara göre kolajenin 19 tane tipi tanımlanmıştır. Vücudumuzda en sık görülen çeşitleri tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 ve tip 10’dur. Tüm bu kolajen tipleri vücudun farklı dokularında bulunmaktadır.


Tip 1 Kolajen: Vücutta en fazla miktarda bulunan kolajen türüdür. Tip 1 kolajen, vücutta organlarda, bağlarda, tendonlarda ve ciltte bulunur. Kemikleri destekler, cildi korur ve cildin elastikiyetini sağlar. Dokuları bir arada tutar ve yaraların iyileşmesini sağlar.


Tip 2 Kolajen: Tip 2 kolajen hücresel olmayan kıkırdak matrisi (kondrositler) tarafından üretilmektedir. Tip 2 kolajen, bağ dokularında bulunan kıkırdak oluşumuna yardımcı olur. Eklem sağlığı açısından bu kolajen türü oldukça önemlidir. Yaşa bağlı ortaya çıkan eklem ağrıları ve buna bağlı olarak meydana gelen çeşitli semptomların tedavisinde etkilidir.


Tip 3 Kolajen: Organları ve cildi oluşturan hücre dışı matrisin ana bileşeninden oluşmaktadır. Kalp ve kan damarları ile kan dokusunu oluşturmada destekleyicidir. Tip 3 kolajen, cildin esnekliğini ve sıkılığını korumasında da etkilidir. Kasların, damarların ve organların yapısını desteklemektedir.


Tip 4 Kolajen: Tip 4 kolajen, sindirim ve solunum yüzeylerini oluşturmaktadır. Cildin derin katmanlarında bulunur. Organları çevreleyen bazal zarın oluşumunda etkilidir.


Tip 10 Kolajen: Yeni kemiklerin oluşumunda görev alır. Aynı zamanda eklem kıkırdaklarının gelişimi için de önemlidir. Eklem bölgelerinde bulunan kırıklarda onarıcı görev görmektedir.

VOIA Bilgilendirici İçerikler

Mezoterapi nedir? Neden yaptırmalıyız?

Mezoterapi nedir? Neden yaptırmalıyız?

Mezoterapi bir nevi lokal tedavi yöntemidir.Dermapen, dermaroller veya enjeksiyon ile vitaminlerin, minerallerin, aminoasitlerin, enzimlerin tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Enjekte edilecek…
DEVAMINI OKU VOIA
Whatsapp Hattı